Op zoek naar vervoer of bent u minder mobiel?

Als u niet mobiel bent, dan worden alledaagse dingen lastig. Zoals de boodschappen doen, koken, huishoudelijke klusjes en tuinieren. Het kan ook lastiger zijn om op visite te gaan bij vrienden of familie te bezoeken. Misschien voelt u zich daardoor wel eens alleen. Gelukkig zijn er allerlei oplossingen mogelijk, als u niet meer zo mobiel bent. Vaak zijn er ook mensen in uw omgeving die u graag helpen. Vraag het eens of stel een wederdienst voor. Bijvoorbeeld: U rijdt met uw buren mee naar de supermarkt en in ruil daarvoor verzorgt u de post en de planten tijdens hun vakanties? Het is maar een idee…. Is er niemand in uw omgeving die u kan helpen?

ANWB AutoMaatje start in januari 2020 in Leusden. Vrijwilligers, de zogenaamde AutoMaatjes, rijden u met hun eigen vervoer van A naar B tegen een kleine vergoeding van €0,30 per gereden kilometer. Overweegt u een AutoMaatje te worden, dan kunt u zich opgeven voor de informatiebijeenkomst voor chauffeurs, op 12 december.  Vanaf januari kunt u zich opgeven als deelnemer.

Bij de Wensboom kunt u terecht voor vervoer mét begeleiding, bijvoorbeeld als u naar de huisarts of het ziekenhuis moet.

Denk ook eens aan de Regiotaxi

regiotaxiIn Leusden wordt veel gebruik gemaakt van de Regiotaxi. De kosten van de Regiotaxi zijn gelijk aan het OV-tarief en bedragen € 2,20 per zone. U heeft geen indicatie nodig om van de Regiotaxi gebruik te kunnen maken. Kijk op: www.rteh.nl

Met een Wmo-pas reist u met korting

Voor een Wmo-pas heeft u een indicatie van de gemeente nodig. Neem contact op met Lariks om te vragen of u in aanmerking komt voor een Wmo-pas.
Iedere rit met de Regiotaxi start met een opstapzone, waarna de meter begint te tellen. U kunt per jaar maximaal 450 zones reizen. De opstapzones worden bij het maximum van 450 zones opgeteld. Het maximum aantal zones tegen het tarief van € 0,65 komt daarmee op 675 per jaar.

Reizigers met een Wmo-pas die met de Regiotaxi reizen, krijgen vooraf bericht van het taxibedrijf als het maximum aantal zones bijna bereikt is.

Als uw reis meer dan vijf zones is heeft u de volgende mogelijkheden om de reis toch te maken:

 • U reist met de Regiotaxi naar een bushalte of station en vervolgt uw reis met trein of bus.
 • U kiest voor Valys, het landelijke systeem voor grotere afstanden.
  Wanneer u buiten het vervoergebied wilt reizen kunt u een beroep doen op het landelijk systeem Valys. Kijk op www.valys.nl.

Kent u de vrijwilligers bus?

In Leusden rijden vrijwillige buschauffeurs wekelijks naar het zwembad en ontmoetingscentrum ’t Hamersveld. Af en toe rijden ze ook naar de Valleiconcerten voor een uitje. Misschien iets voor u?

Vervoer via Lariks

Meer weten? Kijk hier. 

Lees hier de speciale pagina over vervoer in Leusden uit de Leusderkrant van 16 november 2016.

Vervoer nodig in Achterveld?

In samenwerking met ANWB Automaatje organiseert DAVA vervoer door vrijwilligers in Achterveld. Tegen een vergoeding van €0,30 rijdt een vrijwilliger inwoners van Achterveld naar bijvoorbeeld het ziekenhuis. Bel 0342 45 13 33 (Heelkom) op maandag, woensdag en vrijdagochtend tussen 8.30 uur en 12.30 uur of mail naar anwbautomaatje@doorachterveld.nl

Komt u in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart?

Bent u gehandicapt en kunt u daardoor niet of moeilijk lopen? U kunt bij Lariks een Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Met deze kaart kunt u parkeren op de gehandicaptenparkeerplaatsen in de meeste Europese landen. U moet zich wel houden aan de lokale regels voor parkeren. De parkeerkaart is maximaal 5 jaar binnen de hele Europese Unie geldig.
Om in aanmerking te komen voor een gehandicaptenparkeerkaart moet u een aantoonbare loopbeperking hebben als gevolg van een aandoening of gebrek van langdurige aard. Lees meer over de Gehandicaptenparkeerkaart.

Gehandicaptenparkeerkaarten kunnen worden aangevraagd bij Lariks. Hiervoor moet u persoonlijk langskomen voor een intakegesprek. Dit is mogelijk tijdens het inloopspreekuur op maandag tot en met vrijdag van 9:00 – 12:30 uur.

Bij een eerste aanvraag voor een gehandicaptenparkeerkaart vindt altijd een medische keuring door een aangewezen onafhankelijke keuringsarts plaats. Een GPK is maximaal vijf jaar geldig.

Nodig

 • 1 recente pasfoto
 • geldig legitimatiebewijs
 • pinpas

Kosten

 • Kosten gehandicaptenparkeerkaart eerste aanvraag € 108,60- (tarief 2019)
 • Kosten gehandicaptenparkeerkaart verlenging € 108,60-. (tarief 2019)

De verlenging duurt 6 tot 8 weken, dus vraag deze op tijd aan.

Een arts van het indicatiebureau beoordeelt de oorzaak en de ernst van uw handicap of ziekte. Uw persoonlijke omstandigheden worden ook meegewogen. De arts doet niet altijd een lichamelijk onderzoek. In ieder geval stelt hij u een aantal vragen om uw omstandigheden goed te kunnen beoordelen.
Gebruikt u medicijnen of bent u in behandeling bij een specialist? Brengt u hierover informatie mee (afsprakenkaarten of medicijnkaarten) om uw aanvraag te verduidelijken.
De arts adviseert de gemeente of u in aanmerking komt voor een parkeerkaart.

Bij verlenging van de kaart is veelal geen medisch onderzoek meer nodig.

Meer weten over gehandicaptenparkeerplaatsen in de gemeente Leusden? Kijk dan hier.

Rijbewijskeuring nodig?

Heeft u een medische keuring nodig omdat u 75 jaar of ouder bent? Of voor een gewijzigde gezondheidstoestand (bijvoorbeeld suikerziekte, ICD implantaat, epilepsie, dementie, ziekte van Parkinsons, beroerte/CVA) dan kunt u een afspraak maken met de keuringsarts. Meer weten over rijbewijskeuringen? Klik dan ook hier.

Klankbord

Moeite met fietsen?

Wilt u ondanks uw beperking blijven fietsen of bromfietsrijden, dan heeft u misschien iets aan deze tips.

Fiets met lage instap

Wellicht is een fiets met een lage instap iets voor u?

Elektrische fiets

Probeer eens een elektrische fiets (of ‘e-bike’). Het voelt alsof u altijd wind mee heeft, ook bergop. U leest er alles over in de keuzewijzer van Blijf Veilig Mobiel. De bijbehorende checklist kunt u thuis invullen en meenemen naar de fietsenmaker als u een fiets gaat uitzoeken.

Een snorfiets is in feite ook een fiets met een hulpmotor, net als een elektrische fiets. Maar een snorfiets lijkt meestal meer op een bromfiets of scooter. Voor een snorfiets moet u een rijbewijs AM hebben. Tenzij u een autorijbewijs (categorie B) heeft.

Een aangepaste fiets

Of kunt u met bepaalde aanpassingen nog wel fietsen? U kunt hierbij denken aan een driewielfiets, een vierwielfiets, een rolstoelfiets en een handbike. Voor een aangepaste fiets heeft u een Wmo-indicatie nodig. Maak een afspraak met een consulent van Lariks om samen te kijken wat bij u past.

Scootmobiel

Al eens aan een scootmobiel gedacht?

Scootmobielen zijn er in veel verschillende soorten. Als u of uw kind langdurig een scootmobiel nodig heeft, is het belangrijk om een goed advies te vragen. Dat kan bijvoorbeeld bij:

 • Uw huisarts.
 • Een revalidatieadviescentrum.
 • Een ergotherapeut.
 • Lotgenoten en patiëntenorganisaties.
 • De adviseur van een thuiszorgwinkel.
 • De leveranciers van hulpmiddelen geven via hun website productinformatie; zij kunnen u ook documentatie toesturen.
 • Bij Lariks

Scootmobiels zijn ook makkelijk tweedehands te vinden. Verschillende leveranciers en websites bieden tweedehands hulpmiddelen aan. Een aandachtspunt is de kwaliteit. Vraag na hoe het hulpmiddel is onderhouden. Leveranciers hebben vaak een eigen onderhouds- en reparatieservice.

Vergoeding

Heeft u of uw kind langere tijd een rolstoel of scootmobiel nodig? Dan kunt u er zelf een kopen, ook tweedehands is er een ruim aanbod. Of wellicht komt u in aanmerking voor een vergoeding. Bijvoorbeeld door:

 • De zorgverzekeraar: bij langdurige loopproblemen.
 • Wmo-ondersteuning neem contact op met Lariks
 • UWV aIs de rolstoel of scootmobiel nodig is op school of werk.
 • Bereken hier uw eigen bijdrage