alcohol

Geslaagde voorlichtingsavond alcohol en jongeren

Ouders moeten alcohol drinken bij hun kinderen verbieden. Dit leidt niet tot stiekem meer alcohol drinken of dat het daardoor aantrekkelijker wordt voor pubers volgens kinderarts Nico van de Lely. Een biertje voor een volwassene op zijn tijd is prima. Maar het alcoholgebruik bij de jongeren is echt niet meer zoals het vroeger was: er wordt vaker, meer en sterkere dranken gedronken. 

Maandag 9 maart organiseerde SV Achterveld  samen met gezondheidscentrum de Heelkom en Lariks een geslaagde voorlichtingsavond over alcohol voor de jeugd en hun ouders. Huisarts Willem Koch was erbij en doet verslag:

De opkomst was goed. De ‘ouders met een keet’ waren er helaas niet bij volgens een van de aanwezige moeders. Kinderarts Nico van der Lely vertelde op hoog tempo zijn schokkende ervaringen met alcohol bij kinderen: 

  • Meisjes gaan sneller ‘out’ dan jongens en hebben meer negatieve ervaringen zoals verkrachtingen als ze gedronken hebben. 
  • Jongens worden agressief en overmoedig door alcohol. Daardoor overlijden ze vaker aan ongelukken en valpartijen en soms door stikken in eigen braaksel. 
  • Twee keer coma zuipen bij pubers zorgt voor 10-15 punten IQ verlies. Je blijft daarna dus de rest van je leven dommer. 
  • Er lopen in Nederland rechtzaken tegen ouders van ‘keten’ die door andere ouders verantwoordelijk worden gehouden voor het coma zuipen van hun kind. 
  • Gemeenten zouden sportverenigingen moeten compenseren voor gemiste barinkomsten als ze hun alcohol beleid aanpassen, bijvoorbeeld pas alcoholschenken na 16.00 uur. 
  • Voetballers die regelmatig drinken hebben 4% minder spiermassa en zouden dus niet in het eerste of selectie team moeten spelen. 
  • Jongeren die vroeg beginnen met drinken komen rond hun twintigste vaker op de eerste hulp met coma zuipen en hebben meer kans op kanker in de rest van hun leven. 
  • Er is veel reclame voor alcohol speciaal gericht op jongeren, omdat bekend is dat als je vroeg begint je hele leven meer blijft drinken. Prominente sporters krijgen miljoenen betaalt om met een flesje bier op de foto te gaan.  

Het alcohol gebruik onder jongeren kan alleen teruggebracht worden door samenwerking tussen ouders, sportverenigingen en de gemeente. Wie pakt de handschoen op? 

9 maart gemist? 31 maart organiseert Lariks in samenwerking met Jellinek opnieuw een thema-avond over alcohol en jongeren; Ouders van NIX18. Aanmelden kan via deze link.