De Bron

Help een ander op weg. Doe als de Leusdenaren hieronder en word ook maatje!

Irma (67 jaar) kan door haar visuele beperking niet zelfstandig erop uit. Ze wilde graag wandelen, maar kan dit niet alleen, omdat ze op- en afstapjes niet goed ziet. Haar maatje José (60 jaar) gaat om de week met haar op pad, dan drinken ze samen ergens een kopje koffie.

Rob (60 jaar) meldde zich aan voor een maatje. Hij had geen contacten of familie om zich heen en is door zijn mentale en lichamelijke gezondheid moeilijk in staat om nieuwe contacten op te bouwen. Zijn maatje Peter (48 jaar) brengt gezelligheid. Ze maken allerlei uitstapjes; zoals een dagje naar het museum of naar de Apenheul.

Margriet (55 jaar) heeft weinig contacten; ze zorgt veel voor haar moeder, maar ze onderneemt zelf weinig activiteiten. Door psychische klachten die regelmatig terugkeren, is het voor haar moeilijk om vriendschappen aan te gaan en te onderhouden. Haar maatje Kim (29 jaar) helpt haar hierbij, door samen dingen te ondernemen. Kim gaat bijvoorbeeld met haar naar de fietsgroep, zodat Margriet na een paar keer zelf durft te gaan.

Marije (45 jaar) heeft een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis en mistte sociaal contact. Ze zocht een maatje voor wat gezelligheid, om mee te wandelen of samen een kopje koffie te drinken. Al ruim een jaar vindt ze die gezelligheid bij haar maatje Nelleke (70 jaar).

Ursula (55 jaar) heeft angstaanvallen en vraagt veel zorg van haar man. Sociale contacten heeft ze niet. Haar man geeft aan dat hij overbelast is geraakt door de intensieve zorg voor zijn vrouw. Maatje Sophia (75 jaar) brengt niet alleen gezelligheid voor Ursula, maar zorgt er ook voor dat meneer even tijd voor zichzelf heeft.

Thea (86 jaar) werd begin dit jaar aangemeld door een zorginstantie. Ze heeft recent geleden haar man verloren en heeft geen kinderen. Ze mist gezelligheid en een praatje. Binnen een paar weken vonden we een maatje voor haar; Janneke (58 jaar). Ze maken allerlei uitjes; ze gaan samen naar het Ontmoetingshuis, tuincentrum of koffieochtenden.

Irene (72 jaar) heeft afwisselend betere en sombere periodes. Door medicatie mag ze geen auto meer rijden en raakte steeds meer geïsoleerd. Haar man doet veel voor haar, maar kan er ook niet altijd voor haar zijn. Irene wilde zo graag af en toe samen met iemand naar de markt of naar de kringloop. Gelukkig meldde vrijwilliger Christa (66 jaar) zich, zij zag het wel zitten om maatje te worden van Irene!

De vrouw van Ton (65 jaar) belde op met de vraag of we een maatje konden zoeken voor haar man. Hij heeft Parkinson en last van hallucinaties. Mevrouw is mantelzorger en werkt parttime. Ze zochten een maatje die met meneer ergens heen kon gaan of samen spelletjes kon doen, om hem op deze wijze tevens af te leiden van hallucinaties. Vrijwilliger Ria (67 jaar) heeft altijd in de zorg gewerkt en wilde graag als maatje iets betekenen voor dit echtpaar.

Een echtpaar rond de 75 jaar heeft een tijd lang niet kunnen koken door allerlei gezondheidsproblemen. Mevrouw heeft veel moeite met het verzorgen van gezonde maaltijden, maar wil dit graag leren. Vrijwilliger Jannie (55 jaar) houdt enorm van koken en het leek haar leuk om maatje te worden van Joke. Samen koken ze elke week een gezonde maaltijd. Zo nu en dan eet Jannie gezellig mee.

Nuray (60 jaar) woont zelfstandig, maar ontvangt begeleiding van een zorginstelling en huishoudelijke hulp. Ze onderneemt graag activiteiten, maar kan dit door haar beperking lang niet altijd zelfstandig. Haar begeleider meldde haar aan voor een maatje; iemand die met haar wil koken, wandelen of winkelen. Ze moest maanden wachten op een maatje, maar is nu heel blij met de gezelligheid van Rachida (62 jaar).

Henriette (80 jaar) is al 10 jaar weduwe en woont sindsdien alleen. Sinds een paar jaar voelt ze zich regelmatig eenzaam. Het leek haar wel wat om met een maatje af en toe te gaan winkelen in Amersfoort of Soest. Zelf is ze niet meer zo mobiel en ze rijdt geen auto. Toevallig meldde diezelfde week vrijwilliger Annemiek (53 jaar) zich; dit bleek al zeer snel een goede match!

Netty (58 jaar) werd aangemeld door haar dochter. Er zat een zware enkeloperatie aan te komen en de dochter was bang dat haar moeder er psychisch aan onderdoor zou gaan. Er waren geen vrienden of familie in de omgeving. In de maanden van de revalidatie heeft vrijwilliger Moniek (38) gezelligheid geboden. Ook heeft zij Netty weer geholpen om zelfstandig op pad te gaan en werden goede contacten met een buurvrouw gelegd. Missie geslaagd!