Thuis met kinderen #Corona

De wereld is ineens anders. Hoe praat je hierover met kinderen?

Tips van Lariks consulenten

CoronaLuister goed

Het belangrijkste bij het praten over het coronavirus is dat je als ouder/verzorger goed luistert. Wat weet je kind al van het coronavirus? Welke vragen heeft hij/zij? Vooral jonge kinderen hebben vaak vragen die over hun eigen situatie gaan. Bijvoorbeeld of een verjaardagsfeestje nog wel door kan gaan. Toon begrip als ze teleurgesteld zijn en probeer iets te bedenken wat jullie thuis kunnen doen, wat ook leuk is.

Vraag naar wat ze hebben gehoord of gelezen

Via social media, internet en televisie/radio krijgen ze veel informatie. Jonge kinderen horen dit soms via hun oudere broer(s)/zus(sen). Het is voor kinderen moeilijk om te bepalen of informatie klopt. Ze kunnen bang worden als ze informatie niet goed snappen. Vraag daarom regelmatig wat ze hebben gehoord of gelezen. Leg misverstanden uit.

Wees eerlijk

Het is belangrijk om eerlijk te vertellen hoe het zit. Draai er niet om heen dat mensen heel ziek kunnen worden van het virus en eraan kunnen doodgaan. En vertel dan meteen wat alle mensen, ook kinderen, kunnen doen om besmetting te voorkomen. Leg dus uit waarom hoesten in je elleboogholte beter is dan in je hand. Waarom je afstand moet houden. Maak duidelijk dat de maatregelen er zijn om met z’n allen zo gezond mogelijk te blijven.

Houd vast aan routines

Probeer dagelijkse routines zo veel mogelijk aan te houden. Blijf op dezelfde tijden eten, houd bedtijden aan en laat huiswerk maken net als normaal. Dit geeft kinderen duidelijkheid. Niet op bezoek, maar houd wel via Skype of Face Time contact met familie en vrienden. Speel eens een spelletje met opa of oma via Skype.

Pas afspraken zo nodig aan

Lopen er zaken niet lekker? Bespreek en evalueer dan in de ochtend en pas afspraken aan als het niet werkt.

Lopen de spanningen thuis op?

De maatregelen hebben een enorme impact op iedereen. Het is dan ook niet gek als het thuis even iets minder lekker loopt. Er zijn verschillende organisaties die informatie delen die kan helpen als de spanning in huis oploopt. Kijk op: www.nji.nl of www.opvoeden.nl.

Kom je er niet uit en heb je hulp nodig?

Neem dan contact op de leerkracht of IB-er van school of bel met Lariks via 033 303 44 44 (op werkdagen tussen 9.00 – 12.30) uur of mail naar: info@lariks-leusden.nl.

Is er sprake van een onveilige situatie?

Neem contact op met Veilig Thuis via: 0800 2000.

Is er direct gevaar? Bel dan 112.

Wilt u meer weten over [ONDERWERP]?
Neem dan contact op met onze consulent. U vind onze contactgegevens op de contactpagina.