ouders van nix

Wat verandert er als je 18 bent?

Je 18e verjaardag is een belangrijke mijlpaal. Je bent officieel volwassen en krijgt daarmee meer verantwoordelijkheden. Dit geldt als je op kamers gaat, maar ook als je thuis blijft wonen. Welke dingen moet je regelen als je 18 jaar wordt?

1. Regel je zorgverzekering en zorgtoeslag

Als je 18 bent, val je niet meer automatisch onder de zorgverzekering van je ouders. Vaak kun je nog wel via je ouders verzekerd blijven. Zij betalen dan premie voor jou. Als je zelf een zorgverzekering afsluit, moet je de maandelijkse premie zelf betalen. Waarschijnlijk kom je in aanmerking voor zorgtoeslag. Vraag je zorgtoeslag alleen aan via de website of de app van de Belastingdienst. Betaal nooit voor het aanvragen van je zorgtoeslag.

2. Check ook je andere verzekeringen

Als je thuis woont, ben je vaak nog meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Dat geldt ook als je op kamers woont en studeert. Voor andere verzekeringen, zoals een inboedelverzekering of reisverzekering, ben je vaak niet meeverzekerd als je niet thuis woont. Bekijk of je deze zelf nodig hebt. Ook zou je informatie kunnen opvragen over een begrafenisverzekering.

3. Vraag een DigiD aan

Met een persoonlijke DigiD log je in op websites van de overheid. Je kunt een DigiD gebruiken voor de aanvraag van studiefinanciering. Je vraagt een DigiD aan op internet met je burgerservicenummer. Dit nummer staat in je paspoort of op je identiteitskaart.

4. Regel je bankzaken

Vaak heb je al wel een betaalrekening en een spaarrekening en staat de app van je bank al op je telefoon. Je weet zo altijd hoeveel geld nog op je rekening staat. Heb je er wel eens over nagedacht om elke week of maand wat geld opzij te zetten en te sparen?

5. Tegemoetkoming scholieren

Zolang je nog op de middelbare school zit kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen. Deze tegemoetkoming komt in de plaats van de kinderbijslag die je ouders elk kwartaal ontvingen. Je vraagt de tegemoetkoming aan bij DUO.

6. Praat met je ouders over je geldzaken

Tot je 21 jaar wordt, zijn je ouders verplicht om je financieel te ondersteunen. Maak duidelijke afspraken over wat je van ze kan verwachten. Spreek bijvoorbeeld af hoeveel ze meebetalen aan je studie. Krijg je toegang tot een spaarrekening die je ouders of grootouders voor je hebben opgebouwd? Bespreek wat je met het geld gaat doen. Spreek ook af wat jullie doen met de zorgtoeslag. Als je thuis blijft wonen en je ouders je zorgverzekering betalen, dan is het logisch dat zij je zorgtoeslag krijgen.

7. Gescheiden ouders en kinderalimentatie

Als je ouders zijn gescheiden betaalt één ouder vaak kinderalimentatie aan de andere. Als je 18 wordt is dit geld voor jou. Bespreek wat jullie hiermee doen.

8. Schrijf je in voor een sociale huurwoning

Vaak zijn er wachtlijsten voor een sociale huurwoning of kamer. Vooral in de grote steden kan het soms jaren duren voor je een woning krijgt. Een sociale huurwoning is bijna altijd goedkoper dan een koopwoning of een huurwoning in de vrije sector. Voor een sociale huurwoning krijg je bovendien huursubsidie. Hoe eerder je je inschrijft, hoe beter. De minimumleeftijd voor inschrijving is meestal 18. Soms kun je je ook al met 16 jaar inschrijven.

Handige websites:

Kom je er niet uit? Zie je door de bomen het bos niet meer?

Weet dan dat je altijd contact kunt opnemen met Lariks via 033 303 44, of kom naar het inloopspreekuur op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur.

Met vragen of zorgen kun je direct contact opnemen met de jongerenwerker van Lariks, Kim de Groot. Mail: k.degroot@lariks-leusden.nl

Hulp nodig bij het invullen van formulieren of het aanvragen van toeslagen? Dan ben je welkom bij het inloopspreekuur van het Sociaal Maatschappelijk Steunpunt (SMS). De vrijwilligers helpen je graag. SMS houdt spreekuur bij Lariks op maandag en donderdag van 13.00 – 15.00 uur.

Informatie voor ouders

Als ouder bent u niet meer financieel verantwoordelijk voor uw kind. Uw kind kan bijvoorbeeld zonder toestemming abonnementen afsluiten. Eventuele aankopen of leningen die uw kind afsluit kunt u niet meer terugdraaien. Uw kind is zelf verantwoordelijk voor eventuele schulden, betalingsachterstanden en afgesloten contracten.

Wel blijft u als ouder onderhoudsplichtig totdat uw kind 21 jaar wordt. Dat betekent dat u er nog steeds verantwoordelijk voor bent dat uw kind onderdak, kleding, voeding, scholing en medische hulp krijgt.