Verkeerde vrienden, loverboys, misbruik

Maak je je zorgen, bijvoorbeeld omdat je vindt dat je kind verkeerde vrienden heeft, lukt het je niet contact te hebben met je kind, is het lastig om een gesprek aan te gaan? Of vertrouw je een situatie niet, ben je bang dat er contact is met loverboys (en girls) of dat je kind misbruikt wordt. Welke signalen moet je serieus nemen en wat te doen?

Als je het niet vertrouwt

Als je kind ouder wordt, brengt het steeds meer tijd door bij anderen. Meestal gaat dat goed, je kind doet zo ook nieuwe ervaringen op. Soms heb je er geen prettig gevoel bij.

Bij andere mensen thuis

Misschien vertelt je kind iets over wat de ouders van een vriendje deden. Of komt je kind verdrietig terug van een logeerpartijtje bij een familielid. Probeer er achter te komen wat je kind niet fijn vond. Dat is bij jonge kinderen heel moeilijk. Als je er nog steeds geen goed gevoel bij hebt, laat je kind daar dan niet meer naar toe gaan.

Pubers en verkeerde vrienden

Als je kind ouder is, kun je het gevoel hebben dat ze worden beïnvloed door verkeerde vrienden. Praat erover met je kind.

Vertrouwen in je kind

Het is belangrijk vertrouwen te hebben in je eigen kind. Kinderen moeten toch uiteindelijk zelf leren op hun eigen gevoel af te gaan en voor zichzelf op te komen. Dat leert je kind het beste als jij als ouder echt luistert en zijn of haar gevoelens serieus neemt.

Onzeker kind

Sommige kinderen zijn naïef of onzeker. Of ze hebben problemen thuis, of worden gepest. Deze kinderen zijn extra kwetsbaar. Zij zijn gevoeliger voor de invloed van anderen. Herken je dat bij jouw kind? Wees dan alert. Zoek eventueel manieren om je kind meer zelfvertrouwen te geven. Daar kun je ook hulp bij vragen via school of via Larikslaan2.

Signalen van misbruik

Meestal hebben andere mensen het beste met je kind voor. Maar soms niet. Je zoon heeft bijvoorbeeld een trainer waar hij erg tegenop kijkt en die steeds meer invloed krijgt. Wees dan alert op misbruik. Of je dochter heeft een vriend waarvan je je wel eens afvraagt of het geen loverboy is. Het is goed om alert te zij op dit soort zaken en je gevoel serieus te nemen. Maar laat je niet teveel leiden door angst. Realiseer je dat het meestal goed gaat en dat je tegelijkertijd het leven nu eenmaal niet altijd in de hand hebt. En relativeer. Zo leer je je kind natuurlijk dat het niet meegaat met vreemden, maar in de praktijk komen ontvoeringen maar zelden voor.

Loverboys

Een loverboy is een jongen die van een meisje een prostituee (hoer) maakt. Hij verdient dan geld aan haar.

Hoe gaan loverboys te werk?

Loverboys kiezen kwetsbare en onzekere meisjes uit, vaak ook via internet. Een onzeker meisje is heel blij als er eindelijk iemand is die haar begrijpt en die veel om haar geeft. Hij geeft haar veel aandacht en cadeautjes en zorgt dat ze verliefd op hem wordt en met hem naar bed gaat.

Misbruik door een loverboy

Een loverboy maakt een meisje langzaam afhankelijk van hem. Hij zorgt ervoor dat ze niet meer naar haar familie en vrienden luistert. Vaak gebruiken ze ook drugs. Daarna laat hij haar seks hebben met zijn vrienden. Wanneer hij haar vertrouwen heeft gewonnen, maakt hij misbruik van haar. Daarbij kun je ook denken aan chantage, bedreiging en fysiek geweld.

Wat doen loverboys?

Loverboys dwingen meisjes vaak tot prostitutie. Maar ze misbruiken een meisje soms ook als drugskoerier, voor het afsluiten van grote leningen, voor winkeldiefstallen en voor het overschrijven van auto’s op hun naam.

Signalen van misbruik

Denk je dat jouw dochter kwetsbaar is, of dat ze mogelijk omgaat met een loverboy? Let dan op de volgende signalen.

 • In het begin kun je nog signalen opmerken. Je kunt dan nog met haar praten.
 • Na een tijdje luistert ze niet meer naar je. Dan luistert ze alleen nog maar naar haar ‘vriend’.
 • Ook het contact met leerkrachten, vrienden en vriendinnen kan bepaalde vermoedens bevestigen of juist afzwakken.
 • Let op veranderingen in het gedrag van je dochter. Als een teruggetrokken meisje in korte tijd verandert, is dat vreemd.
 • Het is opvallen als ze thuiskomt met dure cadeaus.

Komen deze signalen je bekend voor en denk je dat je dochter omgaat met een loverboy? Zoek dan snel hulp!

Zoek hulp voor je kind

Als ouders kun je altijd terecht bij de politie. Loverboys zijn strafbaar omdat het hierbij gaat om mensenhandel. Veel loverboys hebben ook al een strafblad en zijn dus bekend. Je kunt ook terecht bij je huisarts of bij Lariks.

Daarnaast zijn er websites en instanties (bijvoorbeeld telefonische meldpunten) waar je loverboys anoniem kunt melden. Verder zijn er veel hulporganisaties die hulp bieden aan slachtoffers van loverboys, zoals het Algemeen Maatschappelijk Werk en het blijf-van-mijn-lijfhuis. Zoek op internet naar adressen bij jou in de buurt.

Lovergirls

Er zijn ook lovergirls. Zij werken meestal voor een loverboy. Zij worden eerst vriendinnen met een meisje. Ze geven haar mooie kleren en verkopen mooie praatjes, en halen haar daarna over om seks te hebben met anderen. Maak je dochter hier bewust van.

ondersteun een gezin

Wordt mijn kind misbruikt?

Misschien ziet je kind een bepaalde volwassene opvallend vaak. Of is het erg bang voor iemand die regelmatig met je kind alleen is. Meestal zijn het familieleden die een kind misbruiken. Maar het kan ook een trainer, leerkracht of vriend zijn.

Signalen seksueel misbruik

Soms voel je gewoon dat iets niet klopt en soms kom je er pas heel laat achter. Kinderen kunnen het vaak goed verbergen omdat ze bang zijn en zich schamen. De volgende signalen kunnen op misbruik wijzen, maar kunnen ook andere oorzaken hebben.

 • Je kind reageert anders dan normaal en is bijvoorbeeld meer teruggetrokken en stil.
 • Je kind krijgt last van eetproblemen.
 • Je kind plast of poept niet meer goed.
 • Je kind heeft scheurtjes of kloofjes bij de geslachtsdelen.
 • Je kind heeft vreemde afscheiding (sperma of glijmiddel).
 • Je kind heeft blauwe plekken op de benen en billen.
 • Je kind heeft een blaasontsteking.
 • Je kind loopt met stijve of samengeknepen benen.

Als een kind over seksueel misbruik vertelt

Begin er zelf over als je vermoedens hebt. Soms vertelt een kind het zelf. Dat is dapper, maar je schrikt natuurlijk. Laat niet teveel merken dat je van slag bent. Dan kan het kind dichtklappen. Enkele andere vuistregels:

 • Blijf rustig en luister.
 • Ga niet ondervragen. Te directe vragen kunnen een kind remmen.
 • Geloof je kind, dat is heel belangrijk voor het vertrouwen.
 • Zeg dat je het heel goed vindt dat je kind dit aan jou vertelt.
 • Zeg heel duidelijk dat het niet de schuld van jouw kind is, dat het niets fout deed en dat je je kind helpt.
 • Zoek hulp voor jezelf en voor je kind.

Omgaan met je eigen reactie

Je bent waarschijnlijk ontzettend kwaad op de dader. Uit je boosheid bij anderen. Zorg dat het de aandacht voor je kind niet in de weg staat. Het kan ook zijn dat je kind de dader gaat verdedigen. Dat is normaal. Je kind heeft het misbruik misschien wel ‘doorstaan’ door de dader goed te praten en je kind is mogelijk erg door de dader beïnvloed. Zorg vooral dat je er voor je kind bent. Blijf ook gewoon opvoeden, ook al ben je van slag.

Hulp inschakelen is heel belangrijk

Vertelde je kind over seksueel misbruik? Zorg allereerst dat je kind veilig is en dat het nooit meer alleen is met de dader. Als het bijvoorbeeld een trainer is, laat je kind dan niet meer naar sport gaan.

Neem contact op met Veilig Thuis: 0800-2000 of met je huisarts. Ook als je alleen vermoedens hebt, kun je contact opnemen met Veilig Thuis. Dit kan ook anoniem. Als de dader je partner is, vraag dan ook hulp voor jezelf.

Wilt u meer weten over [ONDERWERP]?
Neem dan contact op met onze consulent. U vind onze contactgegevens op de contactpagina.