Stap 1: Algemene informatie
Titel van de vacature
Erfgoed Gezocht zoekt vrijwilliger
Wijk waar de werkzaamheden worden uitgevoerd. Keuze uit:
Woudenberg
Taakomschrijving
Landschap Erfgoed Utrecht zoekt een vrijwilliger voor speurwerk vanuit huis naar archeologisch erfgoed.
Het project Erfgoed Gezocht is het eerste grootschalige archeologische project op basis van citizen science: iedereen kan vanachter zijn/haar eigen computer meespeuren naar nog niet eerder ontdekt archeologisch erfgoed op de Utrechtse Heuvelrug. Hierdoor kunnen burgers bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek en de bescherming van het Utrechts erfgoed.Wat ga je doen?
De Utrechtse Heuvelrug is veel te groot om alleen door professionele archeologen onderzocht te worden. Daarom wordt burgerwetenschap, citizen science, toegepast: Utrechters wordt gevraagd om vanuit huis mee te speuren. Op de website Erfgoed Gezocht staan hoogtekaarten waarop vrijwilligers sporen uit het verleden kunnen markeren. Het gaat dan om archeologische resten zoals grafheuvels (uit 2800-500 v.C.) en Celtic fields of raatakkers (1000 v.C.-200 na C.), maar ook om jongere sporen uit bijvoorbeeld de tijd van Napoleon en de Tweede Wereldoorlog. De resultaten van dit project leveren nieuwe kennis op over ons verleden. Het wordt daarnaast gebruikt in een wetenschappelijke studie naar kunstmatige intelligentie en automatische herkenning van archeologische structuren door de computer.
Functieprofiel
Iedereen met een computer en internet kan deelnemen. Deelnemers krijgen vooraf een korte uitleg, en na een eerste speurfase via de computer zullen archeologen en vrijwilligers samen het veld in gaan om de gevonden resten te controleren. Elke kaart wordt door minimaal 30 mensen onderzocht, wat zorgt voor een betrouwbare steekproef.

Doe mee
Deelname aan het project is gratis en duurt naar verwachting tot het einde van het jaar.
Het project Erfgoed Gezocht is te vinden op www.erfgoedgezocht.nl.
Het is belangrijk dat hetzelfde gebied door verschillende mensen wordt onderzocht. Door u te registreren als vrijwilliger kunt u beginnen met speuren. Via het forum houden wij u op de hoogte van activiteiten van het project en van de eerste resultaten.

De taakomschrijving is als volgt:
  • Lekker thuis werken achter je pc. Zeker in deze tijden een must.
  • Spannend speurwerk met onverwachte resultaten.
Gevraagde vaardigheden en competenties:
  • Je bent bereid met je eigen computer deel te nemen.
  • Voorkennis is niet noodzakelijk. Iedereen kan meedoen.
  • Deelnemen kan op ieder gewenst moment vanuit je eigen huiskamer.
Tijdsbesteding
plusminus 8 uur per week
Eventuele bijzonderheden
Over het project
Erfgoed Gezocht is een project voor de Utrechtse Heuvelrug en een samenwerking tussen de Universiteit Leiden en Landschap Erfgoed Utrecht.
Korte omschrijving van de organisatie
Landschap Erfgoed Utrecht heeft als missie het landschap en het culturele erfgoed in Utrecht te beschermen, te beheren en te verrijken.
URL naar vacature op eigen website
http://www.erfgoedgezocht.nl
Stap 2: Adresgegevens
Naam
Willemijn van Hees
Adres
Bunnikseweg 25
De Bilt 3732HV
Nederland
Map It
Telefoonnummer
0302219712
E-mailadres
vrijwilligerswerk@landschaperfgoedutrecht.nl
Website organisatie
https://www.landschaperfgoedutrecht.nl/

 

Reageren of meer informatie?

Wilt u reageren of meer informatie over deze vrijwilligerswerkvacature? Maak gebruik van onderstaand formulier. Uw reactie wordt direct per email verstuurd naar Sociaal Plein Leusden.